Geopend: tentoonstelling Romeinse Kust in Zeeuws Museum, Middelburg

Zaterdag 18 november werd de tentoonstelling Romeinse Kust op zijn laatste halteplaats in het Zeeuws Museum in Middelburg geopend. Ook hier is, net als in Castricum en Scheveningen, de oorspronkelijke tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) aangepast aan de ruimtelijke mogelijkheden en de wensen van het museum. Voor de inrichting trad Marie-France van Oorsouw (Weleer) op als gastconservator.

De tentoonstelling Romeinse Kust trok bij de opening al veel belangstellenden. Foto Marc Kocken/SCEZ.

De opening van Romeinse Kust viel samen met de opening van de tentoonstelling Landschappen van de Zeeuwse cineast Jos de Putter. Beide tentoonstellingen hebben eigenlijk een gemeenschappelijk onderwerp, zij het vanuit verschillende invalshoeken: bodem en mensen. Romeinse kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) verzorgde bij Romeinse Kust onder grote belangstelling tweemaal een verhaal op zaal.

Romeinse kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) wijst de weg in de tentoonstelling in het Zeeuws Museum. Foto Marc Kocken/SCEZ.

De wandeling langs de hele Nederlandse kust van noord naar zuid is in grote lijnen intact gebleven. De eerste zaal is geheel gewijd aan de noordelijke kuststreek en de Limes. In de tweede zaal ligt de focus op de economie en de verdediging van de zuidwestelijke kust en Nehalennia. Extra bruiklenen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) in Middelburg en het RMO vormen de ruggengraat van deze zaal. De tentoonstelling is ook aangevuld met bewegende beelden.

Bezoekers worden uitgenodigd actief deel te nemen. Er is een tafel met een aanraakbaar model van een Gallo-Romeinse tempel, zoals die bij Domburg en Colijnsplaat gestaan hebben. Kleurplaten liggen klaar om de bezoeker uit te dagen kleur te geven aan wijaltaren voor Nehalennia.

Bezoekers geven hun kleur aan objecten in de tentoonstelling ‘Romeinse Kust’. Foto Marc Kocken/SCEZ.

Klapstuk is een interactieve digitale presentatie van de resultaten van het Odyssee-onderzoek van Romeins Aardenburg. Daarin kan onder andere rondgekeken worden in digitale reconstructies van het hoofdkwartier, een soldaten barak en het badhuis van Aardenburg. Deze digitale module werd gemaakt in opdracht van de Stichting Archeologisch Museum Zeeland, met financiering van Dow Benelux Terneuzen en de Provincie Zeeland. Mikko Kriek (BCL Archaeological Support) en Thomas Drucker (Moker Ontwerp) ontwierpen de presentatie; kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) verzorgde de wetenschappelijk input en de teksten.

De digitale presentatie van Romeins Aardenburg vormt het klapstuk van de tentoonstelling ‘Romeinse Kust’. Foto Marc Kocken/SCEZ.

De tentoonstelling Romeinse Kust is in het museum te zien tot en met 6 mei 2018 en zal gepaard gaan met meer educatieve en wetenschappelijke activiteiten. Wij houden u op de hoogte.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.