Herinnering aan maritiem archeoloog Thijs Maarleveld

Op 11 maart 2021 is maritiem archeoloog Thijs Maarleveld overleden. Tom Hazenberg heeft een mooie herinnering aan hem die past aan de Romeinse Kust. Tijdens het symposium Flusstäler,Flussschiffe, Flusshäfen – Befunde aus Antike und Mittelalter op de Friedrich Schiller Universiteit in Jena (D) hield Maarleveld een prachtige lezing over de grote Europese binnenvaartroutes in de middeleeuwen. Hij was er stellig van overtuigd dat vanwege lastige zeestromingen juist riviervaart van cruciaal belang waren voor de lange-afstandsverbindingen, vaak meer nog dan de kustvaart.

Thijs Maarleveld tijdens zijn presentatie aan de Friedrich Schiller Universteit in februari 2018.

Deze gedachte speelt ook een grote rol voor vaarroutes langs de Romeinse Kust. Want naar het oordeel van Thijs is de kans klein dat schepen vanuit de Rijnmond bij de Brittenburg de Noordzee zijn opgevaren. “De lastige stromingen van de Noordzee maken de kustvaart tussen Katwijk en Zeeland heel onwaarschijnlijk” zei hij tegen Hazenberg in Jena. En het onderzoek daarnaar is juist een van de onderwerpen van het project “Bridging the North Sea” dat door een aantal partijen wordt opgezet.

Bij dit onderzoek de inbreng van Thijs Maarleveld node worden gemist. Maar zijn these over de hindernissen van de Romeinse Noorzeekust vormt een uitdagende start.

Wouter Vos geeft uitleg over roei-vrachtschip Woerden 7 aan Thijs Maarleveld in oktober 2003.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .