Over Noordzee, Piraten en Romeinen. Wouter Dhaeze publiceert langverwacht boek.

Het boek The Roman North Sea and Channel Coastal Defence van Wouter Dhaeze is van de persen gerold. Wouter is directeur van het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg (BE) en gemeentelijk archeoloog in dezelfde gemeente. Het boek is de Engelstalige gereviseerde en uitgebreide handelseditie van zijn proefschrift. 

Wouter Dhaeze

Dit boek gaat in op de Romeinse militaire aanwezigheid langs de kusten van de Noordzee. De fysieke grens gevormd door de Noordzee evolueerde in de Laat-Romeinse tijd tot een militaire grens. De rol van de forten en allerhande andere militaire infrastructuur in de context van het maritieme verkeer, de grenscontrole en de kustverdediging wordt besproken. Speciale aandacht is er voor de Germaanse raids over zee en de mechanismen ter bestrijding en voorkoming van deze raids. Het tweede deel van het boek bestaat uit een catalogus van de Romeinse militaire sites in deze gebieden.

Maquette van het Romeinse kustfort Oudenburg (B)

Dit boek hoopt een leemte in het onderzoek op te vullen. Voor de eerste keer is er een synthese over het onderwerp die als uitgangspunt niet de Britse kustforten neemt, de zogenaamde Saxon Shore forts, maar het continent. 

Dit boek zal zowel de specialist als iedereen die geïnteresseerd is in Romeinse militaire archeologie en geschiedenis aanspreken. Het boek is rijkelijk voorzien van illustraties, waarvan velen nog niet eerder gepubliceerd. Het is te koop in de webshop van de uitgeverij (https://www.universapress.com/product-page/the-roman-north-sea-and-channel-coastal-defence).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .