DOW Archief: nieuwe, jongere bronnen

Het archief met schriftelijke bronnen en kaartmateriaal oer De Oude Wereld is weer uitgebreid. Deze week zijn twee fragmenten van jongere kronieken toegevoegd.

Als eerste het fragment de Nieuwe Chronyk van Zeeland door Mattheus Smallegange, een Zeeuws historicus, genealoog en vertaler. Hij was een gedreven onderzoeker en verzamelaar van historische bijzonderheden. Hoewel de Chronyk uit de 17 eeuw stamt geldt hij nog steeds als een belangrijk historisch werk, aldus deze uitzending van Zeeuwse Ankers.

Een originele druk van de Chronyk van Zeeland van Matheus Smallegange. In de jaren 1960 en 1970 zijn in Middelburg originele herdrukken uitgegeven. (foto Zeeuwse Ankers)

In het nu gearchiveerde fragment beschrijft Smallegange diverse dijkdoorbraken ten gevolge van stormen en vloeden. De doorbraak bij Goedereede plaatst hij bij het Santgors en ’t Windglap. Vervolgens beschrijft hij de ontdekingen behorend bij De Oude Wereld en verwijst daarbij naar voorgangers als Baudartius (1620) en Twisch (1619/1620). Daarna noemt hij Leonard de Zutter, “Secretaris tot Goeree”. Deze meldt dat over vele jaren Romeinse vondsten van die locatie bekend zijn geworden en concludeert dat De Oude Wereld een “Volkrijkke Stad en Woonplaets” geweest is. Zie hier voor het volledige fragment in ons DOW-Archief.

Een tweede aanvulling op het DOW-archief is een kort fragment uit de Schatkamer van de Nederlandse Oudheden, door Lufolph Smids uit 1711. Deze Groningse arts, dichter maar ook historicus heeft op alfabetische volgorde taloze plaatsen, rivieren en kastelen beschreven. Wat betreft Goeree refereert hij aan de mogelijke ligging van Oud-Flaardinghe en de relatie hiervan tot De Oude Wereld. Vervolgens verwijst hij naar Baudartius, Twisch en Van Dam. Zie fragment “Schatkamer in het DOW-Archief.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .