Romeinse kust weer een top-boek rijker

Het verleden van de velden, Archeologie van de Duin- en Bollenstreek, zo heet het splinternieuwe boek dat Romeinse Kust-onderzoeker Jeroen van Zoolingen op 3 april jl. heeft gepresenteerd. Meer `Romeinse kust’ kan een boek niet zijn. Het is dan ook een must voor de volgers van deze website. Jeroen van Zoolingen is beroepsmatig betrokken bij de Haagse archeologie, maar in dit boek neemt hij ons mee naar de archeologie van zijn eigen territorium. Van de vroegste vondsten, zoals de vuurstenen dissel van Voorhout, tot de vuurleidingbunker, type s-414, onderdeel van de Atlantikwall bij Noordwijk, alles heeft hij verzameld, overzichtelijk beschreven en rijk geïllustreerd.

Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar de Romeinse archeologie in de Duin- en Bollenstreek. Nou, de Romeinse-kustvolger komt aan zijn trekken. In 20 pagina’s worden de `machtige buren’, de Romeinen, ten tonele gevoerd. De mooiste vondsten en reconstructies uit de limesplaatsen Valkenburg, Katwijk worden gepresenteerd. Maar spectaculairder nog is de wijze waarop de vindplaatsen ten noorden van de Rijn worden besproken. Van Zoolingen vult hier het gapende gat in de kennis over het Friese bewoning in de Duin- en Bollenstreek. Dat doet hij aan de hand van de weinige maar o zo belangrijke vindplaatsen zoals Noordwijk Nieuwe Offemweg en de Polder Elsgeest in Voorhout.

Kortom, met Het verleden van de Velden heeft Jeroen van Zoolingen een aantrekkelijk overzicht gepresenteerd van de Romeinse Kust ter hoogte van de de overgang van het vrije Frisia naar de Limeszone. Daarmee is deze publicatie een mooie

Luc Amkreutz (links) neemt het eerte exemplaar van het boek `Verleden van de Velden’ in ontvangst. Jeroen van Zoolingen is er blij mee.

aanvulling op de tentoonstelling Romeinse Kust, die momenteel verhuist van het Huis van Hilde naar MuZee in Den Haag (opening 22 april a.s., nieuws volgt op romeinsekust.nl)

Uit het persbericht van Jeroen van Zoolingen

Het Verleden van de Velden

Het boek “Het Verleden van de Velden” is geschreven voor iedereen met interesse voor de geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek. Auteur Jeroen van Zoolingen, opgegroeid in Noordwijkerhout, heeft alle vondsten   op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier op een rijtje gezet. Het 152 pagina’s tellende boek bevat veel illustraties en kaartjes. De winkelprijs bedraagt €19,50. ISBN: 978-90-903-0201-0. Het boek is uitgegeven bij Triqutra B.V. en is verkrijgbaar via www.hetverledenvandevelden.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .