De Romeinse kust in 2016 en 2017

De man van Velsen in het gerenoveerde RMO, zomer 2016.

De man van Velsen in het gerenoveerde RMO, zomer 2016.

Voor de Romeinse Kust was 2016 een succesvol jaar. Vanwege de succesvolle tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Samen met de twee andere gelijktijdige tentoonstelling zorgde de Romeinse kust voor een topzomer in het RMO met meer dan 65.000 bezoekers. Werkelijk alle objecten die samen de geschiedenis van de Noordzeekust vertellen schitterden in een zonnig stranddecor van Kinkorn: authentieke Romeinse topvondsten zoals de helm van Texel, de dolk van de man van Velsen, de monumentale bouwfragmenten van forum Hadriani en de altaren voor Nehalennia. Deze schat aan vondsten werd aangevuld door prachtige reconstructietekeningen van Mikko Kriek, maquettes uit alle kust provincies en het spectaculaire schaalmodel van het Londense zeeschip.

Niet alleen de tentoonstelling bracht de Romeinse Kust terug op het nationale podium.  Ook het congres dat op 12 september in hetzelfde museum plaatsvond droeg daaraan bij. Meer dan 200 deelnemers hoorden een keur van onderzoekers van de Romeinse Kust, zowel uit Nedlerand als België. Op die dag kon ook het boekje Romeinse kust worden aangeboden aan de belangrijkste sponsoren van de tentoonstelling, het Mondriaanfonds en de drie kustprovincies, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Dit congres trok ook de aandacht van de NRC, dat een maand later een volle wetenschapspagina over de Romeinse Kust publiceerde.

Tenslotte begon de tentoonstelling aan haar twee jaar durende tournee. In oktober opende Huis van Hilde in Castricum een mooi editie van de Romeinse kust met als bijzondere act de animatiefilm van leerlingen uit Velsen onder begeleiding van het Kunstencentrum Velsen. Als echte journalisten versloegen zij de Opstand der Friezen in 28 na Christus. Ook hier loopt de tentoonstelling goed. En wordt de Romeinse kust in maart 2017 opgetuigd met een aantal Romeinse lezingen. Tot eind maart is de tentoonstelling daar te bewonderen.

Zo zijn we in 2017 aangekomen. En gaat de tournee door. Met hulp van het RMO en Hazenberg Archeologie verhuist de tentoonstelling in april naar Muzee in Scheveningen, waar de tentoonstelling letterlijk aan de kust zal pronken. Ook hier zullen extra activiteiten worden verzorgd, zie Muzeescheveningen.nl. En binnenkort is nog meer nieuws te verwachten over de Romeinse kust.

Volg daarom http://www.Romeinsekust.nl en RMO.nl. Via twitter is de Romeinse Kust te volgen op @LimesNL.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .