Nieuwe publicatie over de Romeinse kust

bookcoverTer gelegenheid van de tentoonstelling Romeinse kust in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is een recente publicatie verschenen. De publicatie is geschreven door Tom Hazenberg, gastconservator van de tentoonstelling en Tanja van der Zon, projectleider Presentaties van het Rijksmuseum van Oudheden.

De publicatie is hier te koop.

 

 

 

Langs de kust van de Noordzee woonden in de Romeinse tijd verschillende lokale stammen, waaronder de Friezen, de Cananefaten en de Menapiërs. Zij kregen allen te maken met Romeinse soldaten, Romeins bestuur en een Romeinse kust- en grensverdediging. 

De troepen van Germanicus wilden Germania verkennen en voeren langs de kust. Kort na de jaartelling bouwden zij het eerste havenfort in Velsen. Vervolgens bleek de iets zuidelijker gelegen Rijn een perfecte uitvalsvasis voor de Romeinse veroveringen van Britannia. De rivier werd ingericht als zwaar bewaakte grens van het Romeinse rijk en vormde met de Maas, de Schelde en de Noordzee een druk transportnetwerk onder bescherming van de godin Nehalennia. Door deze ontwikkelingen ontstond ter plaatse, in een paar eeuwen, een rijke samenleving van militairen en handelaren. Piraten werden hierdoor aangetrokken en vielen de kust aan. 

De ‘Romeinse kust’ is, kort gezegd, een dynamische regio met een rijke historie. Een virtuele voettocht in het jaar 200 na Christus leidt de lezer langs deze rijke geschiedenis van Texel naar Aardenburg op Zeeuws-Vlaanderen. 

Dit boekje biedt, gebaseerd op recent onderzoek, een actueel overzicht van de Romeinse kust, de daar levende stammen en hun omgang met het Romeinse leger. Het verhaal is rijk geïllustreerd met ‘artist impressions’ en foto’s van archeologische vondsten.

Romeinse kust – Rijksmuseum van Oudheden, door Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie Leiden (onderdeel 1Arch B.V.) en Tanja van der Zon (Rijksmuseum van Oudheden Leiden) (ISBN 978-90-71201-31-8, 75 pagina’s, gebonden).

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .