Romeinse Kustwacht rukt uit bij voorbereiding tentoonstelling “Romeinse Kust” in het Rijksmuseum van Oudheden

Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de opbouw van de tentoonstelling ‘de Romeinse Kust van Nederland’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Aan de hand van een aantal thema’s worden de resultaten en vondsten van archeologisch onderzoek in veel Romeinse kustplaatsen in Nederland belicht.

Het is de eerste keer in Nederland dat de Romeinse Noordzeekust als één geheel wordt gepresenteerd aan het grote publiek. Vanwege de UNESCO Werelderfgoed nominatie ligt de focus van ‘Romeins Nederland’ de laatste jaren voornamelijk op de noordgrens van het Romeinse Rijk, de limes. Met de deze tentoonstelling krijgt ook de Romeinse kustlinie van Nederland aandacht.

De tentoonstelling wordt geopend in april 2016 en gebeurt in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland en  1Arch / Hazenberg Archeologie. Door samenwerkingsverbanden met musea in de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland krijgt de tentoonstelling een levensduur van ruim twee jaar.

Bij de voorbereiding is de ‘Romeinse Kustwacht’ van Nederland gevraagd mee te denken in een klankbordgroep. De Romeinse Kustwacht is een los verband van archeologen die samenwerken in het Romeinse onderzoek langs de Noordzeekust en regelmatig publiceren op romeinsekust. De eerste bijeenkomst op 18 juni was inspirerend en bracht de mooiste verhalen en objecten van de Romeinse Kust in beeld. Deze zullen hun weg vinden naar de tentoonstelling en het nevenprogramma.

Volg actuele zaken: @LimesNL

 

IMG_9211

 

 

 

 

 

Bijschrift foto: 1e Bijeenkomst van de Romeinse Kustwacht en het Rijksmuseum van Oudheden. V.l.n.r.: Peter Jongste (Jongste Projectmanagement), Wim Weijland (directeur RMO), Tim de Ridder (gemeente Vlaardingen), Tanja van der Zon (projectleidster RMO), Jurrien Moree (gemeente Rotterdam), Rob van Eerden (provincie Noord-Holland), Arjan Bosman (Military Legacy), Tom Hazenberg (gastcurator RMO, Hazenberg Archeologie), Jasper de Bruin (Universiteit Leiden), Ab Waasdorp (gemeente Den Haag), Carol van Driel (Universiteit Leiden). Afwezig maar wel betrokken zijn Mark Driessen (Universiteit Leiden), Wouter Vos (VosArcheo), Hans Siemons (Siemons Archeologisch Advies), Robert van Dierendonck (SCEZ), Ruurd Halbertsma (RMO), Ester van de Linden (ArcheoFocus) en Jeroen van Zoolingen (gemeente Den Haag)

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .