‘Het raadsel van de Brittenburg’ in Museum Meermanno

Tentoonstelling van 20 juni t/m 27 september
Museum Meermanno organiseert een kleine tentoonstelling over zijn Romeinse oudheden. Sommige daarvan zijn opgegraven op het strand bij Katwijk aan zee. Hier bevond zich het Romeinse bouwwerk de Brittenburg. Hoe kwamen deze oudheden in de negentiende eeuw terecht in het Haagse museum en weten we wel zeker of ze uit de Brittenburg afkomstig zijn?

Brittenburg
De Brittenburg is het meest tot de verbeelding sprekende Romeinse gebouw van Nederland en vormt het meest westerse punt van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, in Nederland. De resten van dit ‘castellum’ kwamen in de zestiende eeuw enkele malen te voorschijn bij extreem laag water. Verschillende ooggetuigen hebben er toen over geschreven en afbeeldingen van gemaakt.

De belangstelling van de baron
De negentiende-eeuwse stichter van Museum Meermanno, baron Van Westreenen van Tiellandt, was zeer geïnteresseerd in de vroege geschiedenis van Nederland. Hij kocht op veilingen een groot aantal Romeinse voorwerpen die in Nederlandse bodem gevonden waren. De Brittenburg fascineerde hem zeer en hij verzamelde zoveel mogelijk boeken waarin dit Romeinse castellum genoemd werd. Ook kocht hij verschillende objecten die gevonden zouden zijn in de Brittenburg, waaronder een kannetje dat wordt afgebeeld in die boeken.

Het raadsel blijft
Wat de functie van de Brittenburg was, blijft echter een raadsel. Bij een grootschalig archeologisch onderzoek op het strand van Katwijk aan Zee vorig jaar zijn geen sporen van het gebouw meer gevonden. OOk is het onduidelijk of het te identificeren is met het castellum Lugdunum op de Peutingerkaart, de bekende middeleeuwse kopie van een laat-Romeinse landkaart. Kunnen de objecten in het museum echt uit de Brittenburg afkomstig zijn? Inmiddels is het bouwwerk definitief in zee verdwenen en blijft het een raadsel. De verwoede pogingen om het castellum te vinden, zijn tevergeefs gebleken.

Romeinse oudheden in Meermanno
In de tentoonstelling ‘Het raadsel van de Brittenburg’ is ook aandacht voor de andere Romeinse oudheden verzameld door de baron en voor het begin van de wetenschappelijke archeologie in Nederland: de opgraving van de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg door C.J.C. Reuvens in 1827. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Limes, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. In november zal de tentoonstelling doorreizen naar het Katwijks Museum.

Activiteiten voor kinderen
Op zaterdag 4 juni organiseert Museum Meermanno een speciale Romeinse familiedag met leuke activiteiten voor het hele gezin. Tevens kunnen kinderen elke dinsdag en donderdag in de zomervakantie over de Romeinen leren en als echte archeoloog opgravingen doen in de museumtuin. Voor meer informatie zie www.meermanno.nl.

Zie voor meer informatie over de Limes in Nederland o.a. op www.geschiedenisvanzuidholland.nl/limes en www.romeinselimes.nl.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .