Romeinsekust.nl op Dag van het Romeinse Aardewerk

Ab Waasdorp tijdens zijn presentatie van Den Haag-Ockenburgh

Afgelopen vrijdag organiseerden Auxilia en de afdeling Provinciaal-Romeinse Archeologie van de Radboud Universiteit Nijmegen de zestiende Dag van het Romeinse Aardewerk: het jaarlijkse congres over Romeins aardewerk en andere vondstcategorieën uit de Romeinse tijd. Dit jaar was ook Romeinsekust.nl vertegenwoordigd!

Het spits van de dag werd afgebeten door Ester van der Linden die de resultaten van het Odyssee onderzoek Valkenburg-De Woerd presenteerde. Het aardewerk van deze vindplaats is van doorslaggevend belang gebleken bij het uitwerken van de sporen en structuren. In het bijzonder de scherpe dateringen van het terra sigillata aardewerk hebben ertoe geleid dat de ontwikkeling van de vicus in beeld kon worden gebracht.

Ester leverde later in de ochtend nog een tweede bijdrage aan de dag, door de resultaten van het aardewerkonderzoek van Den Haag-Ockenburgh te presenteren. Zij deed dit overigens niet alleen; samen met Ab Waasdorp werd Ockenburgh een heuse duo-presentatie. Hoewel ‘slechts’ en klein fortje in de duinen, zijn de korte bezetting (en dus scherpe datering) en de achtergrond van de soldaten, zeer interessant voor vergelijking met andere vindplaatsen.

Naast de Romeinsekust.nl onderzoeken, stonden er nog genoeg andere interessante lezingen op het programma. Zo werd bijvoorbeeld nog het Odyssee onderzoek naar het castellum Vechten gepresenteerd, en was er traditie getrouw veel aandacht voor het Romeinse Nijmegen. Hopelijk leveren de nu nog lopende onderzoeken naar de Romeinse kust ook volgend jaar weer een bijdrage aan dit mooie symposium!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.