Onderzoek Romeins Aardenburg gestart

Op 6 september jl. is het Odyssee-project van de eerste uitwerking van Romeins Aardenburg onder de titel ‘Romeins Aardenburg: castellum of versterkt stadje?’ van start gegaan. Op de startvergadering in Middelburg bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), hoofdaanvrager van het project, werden de eerste werkafspraken gemaakt om aan de slag te kunnen gaan en werd de voorlopige indeling van het eind 2011 te verschijnen rapport vastgelegd. In dat rapport zal ook een deelonderzoek – een case study van materiaal uit een geselecteerd aantal gesloten contexten- opgenomen worden dat Wouter Dhaeze (stadsarcheoloog Oudenburg, West-Vlaanderen) voor zijn promotie aan de Universiteit Gent al heeft uitgewerkt en geschreven. De resultaten van zijn studie worden op die wijze gepubliceerd en zijn daarmee ook beschikbaar voor het project.

Guus Besuijen (Hazenberg Archeologie) heeft voor zijn werkzaamheden een werkplek gekregen in Het Schuitvlot, het gloednieuwe depot van de Provincie Zeeland, dat beheerd wordt door de SCEZ. Hij is bezig met het ordenen van de gegevens van ca. 1400 fragmenten versierde terra sigillata, die al grotendeels beschreven zijn door de opgraver Jan Trimpe Burger. De data van de 340 stempels op terra sigillata zijn door hem reeds geordend en zijn nu ter beschikking van Ester van der Linden (Hazenberg Archeologie) om de gegevens te controleren en aan te vullen naar de recente stand van kennis. Ook aan de munten wordt gewerkt: daarbij is geconstateerd dat een deel van de munten in kwaliteit achteruit is gegaan, en dat nieuwe bestudering voor dat deel niet meer mogelijk is. Benno Ridderhof (MBB) is al enige tijd bezig met het bewerken van de binnen het project ‘Odyssee in de breedte’ gescande opgravingstekeningen van Aardenburg, zodat deze tekeningen aan elkaar gekoppeld kunnen worden en de vondstgegevens aan de sporen gelinkt kunnen worden. Deze tekeningen kunnen dan weer digitaal bewerkt worden voor analyse van de gedateerde sporen en voor publicatie in het rapport. De eindresultaten van het onderzoek zullen in april/mei 2012 met medewerking van de gemeente Sluis gepresenteerd worden in een tentoonstelling in het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg. Van NWO werd instemming verkregen om het project tot die tijd te laten doorlopen. (door RVD)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.