WIJCHEN – specialisten aan het werk (1) GLAS

Voor elke categorie vondsten (aardewerk, metaal, glas, natuursteen, baksteen, vuursteen, textiel enz.) zijn er specialisten: archeologen die jarenlang studie doen naar de vondsten, hun bewerking en gebruik. De Specialist is onmisbaar bij het uitwerken van een opgraving.

Deze week stel ik aan u voor: Sophia van Lith, specialist GLAS (Romeins en vroegmiddeleeuws glazen vaatwerk). Sophia gaat voor Hazenberg Archeologie het glas van Wijchen bekijken en ons vertellen wat er is gevonden, waar het vandaan komt, en uit welke tijd de stukken dateren.

Dat is een interessante klus, want uit het grafveld van Wijchen komen onder andere vier volledige drinkbekers (voorbeeld zie foto), en Sophia heeft al laten weten dat er een zeldzaam stuk bijzit uit zuid-Belgie of noord-Frankrijk.

Nu ben ik geen specialist glas, maar volgens mij waren die Merovingers stevige drinkers. Die glazen kunnen duidelijk niet staan, dus dat is een kwestie van in 1 teug leegdrinken en weer plat leggen. Of niet? De bekers zijn in de graven in potten van aardewerk gevonden. Misschien stonden de glazen bekers standaard in een pot, om ze rechtop te houden. Wel een beetje omslachtig. Waarom maakten ze niet gewoon een voetje aan zo’n beker?

Dit bericht werd geplaatst in aardewerk, archeologie, Drinkberker, glas, Grafveld, Lith, Merovingers, Merovingisch, Odyssee, Specialist, Wijchen. Bookmark de permalink .