Romeinen in Hazerswoude-Rijndijk

Vondsten binnenkort te zien in Romeins Museum van Archeon

Bij de nieuwbouwlocatie Westervaartpark in Hazerswoude-Rijndijk (gemeente Alphen aan den Rijn) heeft archeologisch onderzoek een grote concentratie Romeinse resten opgeleverd. Er is een Romeinse weg uit 124/5 na Christus gevonden en duizenden stukken aardewerk, bouwmateriaal en sieraden. De ontdekking is gedaan door amateurarcheoloog Serge Meijers. Na bemoeienis van Omgevingsdienst Hollands-Midden heeft archeologisch onderzoeksbureau Vestigia enkele opgravingen uitgevoerd. 

Verrassende vondsten
Het was al bekend dat in deze zone, ten zuiden van de Oude Rijn, de Limesweg moest lopen. Het was een meevaller dat deze in de nieuwe woningbouwlocatie zo goed bewaard was. Echt verrassend is de hoeveelheid vondsten en hun karakter: zou hier sprake zijn van een – tot nu toe onbekende – versterking tussen de Limesforten Albaniana (Alphen-centrum) en Matilo (Leiden-Roomburg)?

Uitwerking
De uitwerking van het onderzoek is nu in volle gang. Museumpark Archeon is inmiddels met opgravers, gemeente en de omgevingsdienst in gesprek om de uitkomsten van het onderzoek aan het Alphense publiek te tonen, in het Romeinse Museum bij het entreegebouw. In Museumpark Archeon is ook al een deel van de Limesweg gereconstrueerd onder de naam Via Albaniana.  

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.