Romeinse Kustreis: op ontdekkingstocht door Romeins Zeeland

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Romeinse kust. Het land van Nehalennia’ in het Zeeuws Museum in Middelburg hebben de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en het Zeeuws Museum op 14 april een busreis georganiseerd door het kustgebied van Zeeland in de Romeinse tijd. Deskundige reisleiders waren de SCEZ-archeologen Robert van Dierendonck (Romeinse kustwachter) en Marc Kocken. Onderweg werden allerhande wetenswaardigheden gedeeld over de te bezoeken locaties, monumenten en plaatsen langs de route en over het oude en moderne landschap waar de Romeinse Kustreis doorheen voerde.

Ganuenta
Het gemêleerde gezelschap van 33 Romeinse kustreizigers, jong en oud, zette vanuit Middelburg eerst koers naar Colijnsplaat voor een bezoek aan de reconstructie van de Nehalennia-tempel, naar Gallo-Romeins voorbeeld. Deze reconstructie is in 2004 door particulier initiatief gerealiseerd om de bezoeker 1800 jaar terug in de tijd mee te nemen. Toen lag in de buurt van het tegenwoordige Colijnsplaat de belangrijke havenplaats Ganuenta en keek niemand op van Romeinse soldaten die door de straten liepen.

Nehalennia
Bij de tempel werd uitleg gegeven over Nehalennia, de inheemse godin met de Keltische naam die in de tweede  en derde eeuw in onze streken, vooral door zeelui en handelaren werd vereerd bij de monding van de Romeinse Schelde. Ook werd ingegaan op de rituelen bij de gelofte op de wijaltaren en op tempelbouw in het algemeen en deze in het bijzonder.

Inlaag 2005 Ellewoutsdijk
De volgende stop in de reis waren de visualisaties van de plattelands-bewoning van Ellewoutsdijk. Tijdens het archeologisch onderzoek dat voor de aanleg van de Westerscheldetunnel is uitgevoerd, werden resten gevonden van boerderijen en bijgebouwen uit de Romeinse tijd. In het natuurgebied Inlaag 2005 zijn deze resten zichtbaar gemaakt: zo is een plattegrond te zien van een Romeinse woonstalboerderij, een veekraal en een spieker (graanopslag). Hier werd de constructie van de boerderijen en de boerensamenleving tot 150 na Chr. besproken.

Museum Aardenburg
Na een uitstekende lunch in Oostburg stond het bezoek aan het castellum en het Gemeentelijk Archeologisch Museum van Aardenburg op het middagprogramma. De presentatie van het archeologisch museum spitst zich vooral toe op Aardenburg in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen. Personages “vertellen” over onderwerpen uit het dagelijks leven van die tijd. De voorwerpen in de vitrines krijgen zo meer achtergrond. In het museum is de presentatie ook aangepast aan de nieuwste onderzoeksresultaten uit 2013.

Castellumpoort
Bij de reconstructie van de westelijke poort van het castellum aan de Burchtstraat werd stil gestaan bij het archeologisch onderzoek dat al vele decennia in Aardenburg gaande is en nog steeds nieuwe inzichten oplevert. In 2006 zijn in het kader van een grensoverschrijdend project levensgrote afbeeldingen in de stad opgehangen die een inkijkje geven in het leven van toen. Bij de poort is onder meer een maquette van het castellum en een nieuw informatiepaneel geplaatst.

Tentoonstelling
In de bus werd alvast een inleiding gegeven op het einde van de tour, een begeleid late-middagbezoek aan de genoemde tentoonstelling in het Zeeuws Museum. Als sluitstuk van de dag kon het gezelschap in het Zeeuws Museumcafé nog genieten van een verrassend lekkere Romeinse maaltijd, die speciaal voor deze gelegenheid werd bereid. De dag smaakte volgens de deelnemers naar meer!

Romeinse kustwachter Robert van Dierendonck

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .