Man van Velsen-debat op Radio Beverwijk

Op Radio Beverwijk werd Tom Hazenberg geïnterviewd over de Openbare discussie over de Man van Velsen in het Huis van Hilde. Het interview met Hazenberg in het programma Lokaal Totaal met Hazenberg is hier te beluisteren vanaf 7.14.

Meer over de bijeenkomst:

De Man van Velsen: nieuwe kennis, nieuwe conclusies? Lezing en openbaar debat tussen archeologen en publiek op woensdag 15 maart

Nieuw natuurwetenschappelijk onderzoek naar het skelet van de ‘Man van Velsen’, opgegraven in 1977 bij aanleg van de Wijkertunnel, leverde spectaculaire nieuwe kennis op. Wat weten de archeologen nu meer? Zijn er nieuwe conclusies te trekken? Tijdens een lezing met aansluitend een debat tussen de archeologen wordt de nieuwe kennis gepresenteerd en bediscussieerd. Inbreng van publiek is zeer welkom.

Een grote kerel, in een waterput gekieperd of netjes begraven, bewapend met een dolk, afgedekt met een lading stenen. Zo werd een Romeinse soldaat ontdekt en opgegraven in het Fort Velsen. Deze ‘Man van Velsen’ spreekt al decennia tot de verbeelding. Wie was hij eigenlijk en waar kwam hij vandaan? Was hij een Fries in dienst van de Romeinen, zoals veel stamgenoten onder Romeinse wapenen waren. Of was hij met de troepen van veldheer Germanicus Julius Caesar in de eerste eeuw na Chr. meegetrokken vanaf het Italische schiereiland, misschien wel uit het verre Rome? Tijdens een openbare discussie door de betrokken archeologen worden de feiten en theorieën gepresenteerd en bediscussieerd.

Presentaties door:
– Tom Hazenberg, samensteller van de tentoonstelling Romeinse Kust
Arjen Bosman, (Military Legacy), auteur Rome aan de Noordzee, Burgers en barbaren te Velsen
– Maja D’Hollosy (Skullpting), reconstrueerde het hoofd van de Man van Velsen
– Jessica Palmer (Universiteit Leiden), isotopen onderzoek en fysische antropologie

Tentoonstelling Romeinse kust
In deze tentoonstelling spelen de opgravingen van de Romeinse forten van Velsen een belangrijke rol. Castellum Flevum, in het Latijn, was een van de militaire uitvalsbases voor de verovering van de Germaans-Friese Noordzeekust. De expositie belicht het leven langs die kust 2000 jaar geleden; een virtuele wandeling van Texel tot Zeeland rond 200 na Christus. Tot 31 maart in Huis van Hilde; meer informatie op http://www.romeinsekust.nl

Informatie 15 maart 2017

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten € 7,50 euro per lezing, inclusief koffie in de pauze
  • Voor inschrijving: backoffice@huisvanhilde.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .