Romeinen op de Woerd – Valkenburg (ZH): de eindproducten

In 2005 werd het publieksboek ‘Romeinen in Valkenburg’ gepresenteerd: een overzicht van het rijke Romeinse verleden rond Valkenburg. Dat verhaal is nu aanzienlijk verrijkt met de resultaten van het recente archeologisch onderzoek van Valkenburg De Woerd.

Op het afsluitende symposium (28 januari jl.) van het Odyssee-project werden twee publicaties gepresenteerd: de wetenschappelijke publicatie Rondom Romeinse Rijtjeshuizen en het fraaie nieuwe publieksboek Romeinen op de Woerd. Beide publicaties zijn nu te koop.

Op De Woerd vond in 1972 een opgraving plaats maar er waren destijds geen mogelijkheden om het onderzoek uit te werken. De documentatie en vondsten zijn decennia later door archeologen van de gemeente Katwijk (Boudewijn Voormolen) en Hazenberg Archeologie (Wouter Vos en Ester van der Linden) alsnog onderzocht.

Het blijkt dat op De Woerd een belangrijke Romeinse nederzetting lag met huizen die sterk lijken op ons moderne concept ‘rijtjeshuizen’. Naast hoofdsubsidieverstrekker NWO hebben de gemeente Katwijk en Hazenberg Archeologie bijgedragen in de onderzoekskosten van De Woerd.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.