Van Cananefaten tot Kaninefaaten

Op maandagavond 21 november was Jeroen van Zoolingen te gast bij carnavalsvereniging “De Kaninefaaten” uit Noordwijkerhout, of zoals zij het zeggen: Kokkerhout. Op uitnodiging van de Senaat gaf hij daar een lezing rond de centrale vraag: “Kaninefaaten”, waar komt die naam nu precies vandaan?

Het lijkt een inkopper: de Kaninefaaten ontlenen hun naam aan de inheems-Romeinse volksstam de Cananefaten. Maar toch ligt het zo eenvoudig nog niet. Allereerst is er geen enkele aanwijzing voor een verwantschap. Na de Romeinse tijd breken ook in ons gebied de grote volksverhuizingen aan, waardoor de Cananefaten simpelweg van het toneel verdwijnen. Over hun nazaten weten we niets. Bovendien is het ook nog maar de vraag wie er nu precies in de Romeinse tijd woonden in wat we nu zijn komen te kennen als de Bollenstreek. Omdat Noordwijkerhout het hart van deze streek vormt, liggen de wortels van de carnavalsvereniging juist ten noorden van de Rijn, en dus buiten de Romeinse rijksgrens. Cananefaten woonden in het kustgebied tussen Maas en Rijn, en in het gebied erboven woonden de Frisii. Het is daarom even waarschijnlijk dat er in de Bollenstreek Cananefaten als Friezen hebben gewoond.

Maar hoewel dit voor de Kaninefaaten misschien een doorn in het oog is, is er wel een andere rijke geschiedenis waar zij hun naam aan ontlenen, namelijk die van de Gouden eeuw. Vanaf de 16e eeuw gaat het welvarende Holland namelijk naarstig op zoek naar een culturele identiteit waar men trots aan kan zijn. Deze wordt ondermeer gevonden in de Bataafse opstand van 69 na Chr. Niet alleen het schip “Batavia” en de gelijknamige stad zijn hiervan getuige, ook Hollandsche meesters als Ferdinand Bol en Rembrandt van Rijn waagden zich aan deze geschiedenis. De Cananefaten worden hierbij niet overgeslagen, en vooral geëerd om hun bijdrage aan de Bataafse opstand, onder aanvoering van hun leider Brinno. In de loop der eeuwen is de interesse in deze stammen nooit opgehouden, waardoor wij ook nu nog veel horen over de Bataven en Cananefaten. Het is dan ook om deze reden dat de carnavalsvereniging uit Kokkerhout zich tot “Kaninefaaten” heeft getiteld. Een culturele erfenis waarop zij wat mij betreft heel trots mogen zijn! (JvZ)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .