Romeinen namen een duik in badhuis Aardenburg (persbericht)

Onderzoekers van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), Hazenberg Archeologie en het Römisch-Germanisches Zentralmuseum in Mainz (D) werken op dit moment samen aan de uitwerking van de archeologische opgraving van Romeins Aardenburg. Zij worden daarin bijgestaan door deskundigen van de Universiteit Gent en de stad Oudenburg (B).

De opgravingen vonden al plaats tussen 1955 en 1988, maar de resultaten ervan lagen sinds die tijd op de plank. Dankzij subsidies van de Provincie Zeeland en het NWO ontdekken archeologen nu langzamerhand de belangrijke rol die Aardenburg speelde in de Romeinse tijd.

Afbeelding Mikko Kriek

Afbeelding Mikko Kriek

Warm- en koudwaterbaden
Een belangrijk deel van het nieuwe onderzoek is gewijd aan een studie van de opgegraven gebouwstructuren. Met gebruikmaking van de gegevens van het luxe Romeinse aardewerk terra sigillata en de munten worden de dateringen van de sporen van gebouwen bepaald.
Naast een fort en zijn binnenbebouwing troffen archeologen ook een badgebouw aan. Ten zuidoosten van het centrum, ter hoogte van de Beekmanstraat, werden hiervan de resten gevonden. Het badhuis bestond, zo blijkt nu, uit verschillende ruimtes met zowel warm- als koudwaterbaden. Een ondergronds verwarmingssysteem zorgde voor de verhitting van de vertrekken en de baden. Het water voor dit badhuis was waarschijnlijk afkomstig van de waterput die enkele meters ten zuiden van het gebouw werd opgegraven. Het badcomplex was gelegen aan een nieuw ontdekte Romeinse weg aan de oostzijde van de ommuurde nederzetting. Ten zuiden van deze weg lag een industriële zone met ovens waar zout, vissaus en kalk kan zijn geproduceerd en ijzer gesmolten of gesmeed werd.

Binnen de muren
De Romeinse nederzetting uit circa 175-285 na Chr. was versterkt met muren met ronde torens en poortgebouwen. De voorzijde van de muur werd verdedigd door een V-vormige gracht. Bij het poortgebouw lag een eikenhout brug over de gracht. Binnen de muren zijn gebouwen uit twee afzonderlijke perioden opgegraven. Centraal lag een groot stenen gebouw dat waarschijnlijk het hoofdgebouw van het castellum was. Daar omheen lagen gebouwen die voor het merendeel gebouwd zijn in vakwerkbouw van hout en klei. Op terrein lag ook een kleine tempel.

Sleutelrol van Romeins Aardenburg in de regio
Recent wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, Frankrijk en Engeland maakt steeds meer duidelijk dat Aardenburg een sleutelrol heeft gespeeld in de Romeinse kustverdediging van de zuidelijke Noordzee. Ook moet Aardenburg in die periode een scharnierpunt zijn geweest in de regionale en overzeese contacten in het noordwesten van het Romeinse Imperium.

Vertaling naar het grote publiek
Tentoonstellingen in Middelburg en Aardenburg, in samenwerking met de gemeente Sluis, gaan in het najaar van 2011 en begin 2012 van start om het publiek op te hoogte brengen van het nieuwe verhaal over de Romeinen in Aardenburg. Daarnaast verschijnt een publieksboek over Romeins Aardenburg.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .