Succesvolle persbijeenkomst Goedereede

Op donderdag 3 maart vond in Verenigingsgebouw Oostdam de tweede persbijeenkomst van het Odyssee-project Goedereede-Oude Oostdijk plaats. Wethouder Tuk, vertegenwoordigers van de gemeente en de Historische Vereniging De Motte, en natuurlijk de locale en regionale pers kregen deze middag de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden en Hazenberg Archeologie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nadat Jasper de Bruin een introductie in het project en de totstandkoming ervan had gegeven, was het woord aan Jeroen van Zoolingen. Hij vertelde over de problematiek waar archeologen tegen aan lopen bij het onderzoek naar gebouwen en andere nederzettingssporen, en deelde vervolgens de voorlopige resultaten en reconstructies (zie afbeelding). Zo weten we dat de Oude Oostdijkpolder in de Romeinse tijd een nat gebied moet zijn geweest, en dat men zich hier langs kreken vestigde door de natuurlijke oevers op te hogen tot terpen. Hoewel het niet de meest gunstige omstandigheden zijn geweest om droge voeten te houden, zal men de locatie bewust gekozen hebben. De ontdekking van een aanlegkade toont duidelijk aan dat men de natuurlijke kreken als vaarroutes benutte, zo vertelde De Bruin. De eerste resultaten uit het onderzoek naar het vondstmateriaal wijzen dan ook uit dat men handelscontacten onderhield met streken in het gehele West-Romeinse rijk.

De presentatie werd afgesloten door Tom Hazenberg, die vertelde over de rol die het onderzoek bij Goedereede speelt binnen een breder onderzoek naar de Romeinse kust.
Door de resultaten van al deze onderzoeken te bundelen, zijn de archeologen steeds meer in staat de Romeinse kust te reconstrueren. Op basis van de positieve reacties mogen we stellen dat de bijeenkomst een geslaagde middag is geweest. De komende tijd gaan de betrokken onderzoekers hard aan de slag om de vele gegevens te bundelen en deze tot een eindproduct te brengen. Tegen die tijd komen we zeker weer terug in Goedereede, om de conclusies te presenteren! (JvZ)

Lees ook:
Artikel in het Algemeen Dagblad (pdf)
Artikel in Flakkeenieuws

Dit bericht werd geplaatst in Goedereede, Odyssee. Bookmark de permalink .