Back to the seventies (Goedereede)

Afgelopen donderdag was ik in Kapelle (bij Goes) om een bezoek te brengen aan Bas Oele, voormalig assistent-provinciaal archeoloog van Zeeland, waar hij al 80 jaar woonachtig is(!).
Bijzonder is dat de heer Oele als archeoloog betrokken is geweest bij de twee opgravingen die op dit moment uitgewerkt worden: Goedereede-Oude Oostdijk én Aardenburg. Het is altijd zeer nuttig voor de uitwerkers van oude opgravingen om uit de eerste hand informatie te ontvangen over de gebruikte methoden, de omstandigheden in het veld en de bevindingen van de opgravers. Omdat er bij de uitwerking van Goedereede-Oude Oostdijk nogal wat onduidelijkheden zijn over de veldtekeningen, richtte het gesprek zich voornamelijk op dat onderzoek.

Bas Oele in 1972 (©Beeldbank Zeeland)

Bas Oele werd begin jaren ’70 als assistent van de toenmalig provinciaal-archeoloog Jan Trimpe Burger aangesteld. Hij was opgeleid als architect maar zijn tekenvaardigheden kwamen van pas bij het vele veldwerk dat in die tijd werd uitgevoerd. Vanaf die jaren was hij betrokken bij de grootschalige opgravingen in Zeeland, waaronder Aardenburg en de middeleeuwse ringwalburg in Souburg.

Begin jaren ’80 kwam er een verzoek uit Zuid-Holland om een eerder aangetroffen Romeinse vindplaats verder op te graven: Goedereede-Oude Oostdijk. Bas Oele nam bij dit onderzoek een groot deel van het tekenwerk voor zijn rekening, een belangrijke bron voor

de uitwerking nu. De omstandigheden bij de opgraving waren zwaar door het slechte weer. Toch kon de vindplaats goed gedocumenteerd worden, zo blijkt nu. Onduidelijkheden over het verzamelen van vondstmateriaal, het aanleggen van vlakken en het afwerken van sporen konden door Bas toegelicht worden.

Al met al was het een zeer nuttig gesprek en Bas Oele toonde zich bereid verdere vragen die lopende de uitwerking opduiken, te beantwoorden. Wij danken hem voor zijn medewerking! (GB)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .