WIJCHEN – specialisten aan het werk (3) TEXTIEL

Deze week stel ik aan u voor: Chrystel Brandenburgh, specialist op het gebied van vroegmiddeleeuws TEXTIEL. Is er dan zoveel textiel bewaard, in die Wijchense graven? Nou, niet precies. Wat Chrystel bestudeert zijn afdrukken van textiel die bewaard zijn in roest van metalen objecten.

Op de foto zien we een dure gesp van bergkristal, met een riemtong van metaal; op de achterkant van het metaal, die op de kleding werd gedragen, is de structuur van textiel bewaard gebleven. Het zijn vooral gespen, maar ook kledingspelden (fibulae), messchedes, tasbeugels en andere dingen die op de kleding werden gedragen, waarop textielresten worden teruggevonden.
Chrystel bestudeert alle textielresten onder een microscoop, waar ze de structuur van het textiel bepaalt, waardoor ze kan vertellen welke textielsoorten werden gedragen en hoe die werden geweven.

Dit bericht werd geplaatst in bergkristal, Brandenburgh, fibula, fibulae, Gespen, Merovingers, Merovingisch, Odyssee, Specialist, textiel, Wijchen. Bookmark de permalink .