WIJCHEN – waar zijn de lijken?

In de vele dozen met vondsten is nauwelijks een botje te vinden. Waar zijn alle skeletten gebleven? Er zijn meer dan 300 mensen begraven, maar waar zijn ze? De skeletten zijn compleet vergaan, omdat Wijchen op zandgrond ligt. In bijvoorbeeld kleigrond blijven botten meestal goed bewaard, maar in zandgrond is er na een tijdje niets meer van over. Oke, de skeletten zijn weg, maar toch zien we nog wel iets van de doden: een botspoor, ook wel lijksilhouet genoemd. De botten laten soms een verkleuring van het zand achter – dan zie je een soort afdruk van het lijk, in grijs zand tegen de achtergrond van geel zand. Soms alleen de benen (zie afbeelding), of alleen de schedel. Laatst kwam ik wel een heel raar graf tegen (zie afbeelding). We zien een vreemd gevormd silhouet – ligt hier iemand op zijn zij, met opgetrokken knieen? In andere graven liggen de mensen netjes op de rug, benen recht. Bovendien ligt naast het lijkspoor niet een mensenschedel, maar een runderschedel. Wat was hier aan de hand? Misschien was het wel een misdadiger, of een vreemdeling, die ze raar in het graf hebben gelegd met een koeiekop ernaast.

Dit bericht werd geplaatst in archeologie, Kleigrond, Merovingers, Merovingisch, runderschedel, silhouette, Skelet, Wijchen, Zandgrond. Bookmark de permalink .