Van Michel Gybels
Even introduceren. Michel Gybels is publicist, begeleider van archeologische reizen en bestuurslid van de het Nederlands Klassiek Verbond. De sites waarop hij regelmatig publiceert zijn o.a. TimeTravelRome.com en Livius.org. Gybels heeft zich aangesloten bij het Bridging the North Sea-netwerk ter ondersteuning van de externe communicatie. (Mededeling van de redactie van Romeinskust.nl).
Opzet en doel
Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei 2023 werd in Tilques nabij het Franse Saint-Omer de kick off meeting gehouden van het internationaal archeologisch project “Bridging the North Sea” rond de Romeinse aanwezigheid en het archeologisch erfgoed in de betrokken regio’s van Noord – en Zuid-Engeland, Nederland, Noord-Frankrijk en Vlaanderen.
In november 2022 heeft het internationale Straits Committee ingestemd met het project “Bridging the North Sea”. Dit project beoogt een samenwerking van regio’s rondom de Noordzee in België, Noord-Frankrijk, Engeland en Nederland met als inspirerend onderwerp de Noordzee in de Romeinse tijd. Het doel is een netwerk te organiseren van archeologen en historici, maar ook van specialisten op het gebied van landschap en klimaat, internationale betrekkingen en maritieme aangelegenheden. Dit internationale netwerk zal werken aan een actieplan voor wetenschappelijk onderzoek met daaraan gekoppeld programma’s voor publieksparticipatie en tentoonstellingen.
“Bridging the North Sea” is een initiatief van archeologen uit Nederland en Engeland, geïnspireerd op de bestaande samenwerking bij onderzoeken langs de Noordzeekust in de Romeinse tijd (Romeinse Kust | Alles over het Romeins archeologisch onderzoek langs de Nederlandse kust (wordpress.com)). In het nieuwe project werken samen de regio’s Zuid-Holland, Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen, het Departement du Nord en Departement Pas de Calais in Frankrijk, Kent en North East England. De provincie Zuid-Holland is leading partner met als projectleider Marco Simjouw. Hij zal samenwerken met Tom Hazenberg, initiatiefnemer van Bridging the North Sea. Hazenberg zal Museumpark Archeon en de Universiteit Leiden vertegenwoordigen in dit internationale project. Andere partners zijn het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (NL), de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland ( NL) Universiteit Gent, Museum Oudenburg (B) stad Boulogne sur Mer (F), Kent County Council, Newcastle University en Tyne & Wear Archives & Museums (UK).
Tijdens de excursie van het Limes Congres in augustus 2022 zijn al voorbereidende gesprekken gevoerd met de stad Boulogne-sur-Mer voor de samenwerking in Bridging the North Sea.
Het Straits Committee beoogt de uitwisseling van mensen en ideeën tussen de regio’s rondom het Kanaal. Zuid-Holland wordt in het comité vertegenwoordigd door gedeputeerden Jeannette Baljeu en Willy de Zoete. Ten behoeve van het project kon de regio North East England aan deze samenwerking worden toegevoegd. Zo kon ook een samenwerking worden bewerkstelligd met beide segmenten van de Frontiers of the Roman Empire, namelijk Hadrian’s Wall en de Neder-Germaanse Limes, tevens allebei UNESCO Werelderfgoed.
Vanwege het feit dat Ian Haynes (Newcastle University) en Bill Griffiths (Tyne & Wear Archives & Museums) mede initiatiefnemers zijn van Bridging the North Sea heeft het Straits Committee ook de regio North East England van harte uitgenodigd mee te doen in dit project. Ondanks de ligging buiten de Straits-regio.
“Bridging the North Sea” dat van start ging met een kick off meeting in Tilques in Noord-Frankrijk, wordt afgerond in de zomer van 2024 met een slotevenement in Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn in Nederland.
De meeting in Tilques
Een twintigtal deelnemers aan het project, afkomstig uit de verschillende participatieve regio’s, verzamelden in het landelijke Tilques nabij Saint Omer om te brainstormen over het project, waarbij buiten de initiatiefnemers zoveel mogelijk lokale en regionale organisaties in die verschillende regio’s zullen betrokken worden.
Daarbij wordt gedacht aan plaatselijke musea, toeristische sites, scholen en educatieve programma’s om de doelstellingen van het project extra te ondersteunen en een zo ruim mogelijke publieke belangstelling te genereren.
Bridging the North Sea wil aldus een platform zijn dat niet alleen belang hecht aan internationale research door specialisten en experts op vlak van Romeinse archeologie en de studie van voorwerpen en artefacten aangetroffen op de talrijke archeologische sites, maar zeker ook dat rijke Romeins archeologisch erfgoed en zijn geschiedenis in al de betrokken regio’s rond de Noordzee bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.
Zo was er bij de meeting ook een vertegenwoordiger van de Cercle d’Histoire et Archéologie van Bailleul (Frankrijk) aanwezig, die duidelijk erg enthousiast was over het project en er de nodige ruchtbaarheid aan zal geven.
Belangrijk is ook de medewerking en de expertise van belangrijke historici verbonden aan de fameuze Hadrian’s Wall in Noord-Engeland, waarvan er verschillenden eveneens op de meeting aanwezig waren.
Tegelijk met de kick off meeting werd de nieuwe website www.bridgingthenorthsea.org geactiveerd waarop alle mogelijke info over het project en de betrokkenen kan teruggevonden worden. De website wil tevens het platform zijn om geïnteresseerden en vrijwilligers te laten participeren aan het project die hun gedachten en voorstellen aangaande de doelstellingen kunnen aanreiken.
Het communicatieplatform wordt geleid door Tom Hazenberg, Nederlands archeoloog en initiatiefnemer, en Wouter Gheyle, project coördinator archeologie provincie West-Vlaanderen.
De website zal regelmatig verder worden uitgebreid met relevante info over het project, met een agenda waarin activiteiten, workshops en studiedagen zullen worden aangekondigd, die niet alleen beperkt zijn tot het Bridging the North Sea project maar ook openstaat voor initiatieven van gerelateerde organisaties en verenigingen.
Belangrijk in het geheel is ook dat er een zeer goeie samenwerking is met het internationale Straits Committee, (www.straitscommittee.eu )dat vooral zorgt voor de contacten op economisch en cultureel vlak tussen de regio’s van Zuid-Engeland en de regio van Noord-Frankrijk, met focus op de regio van Pas-de-Calais en het Département du Nord. Een vertegenwoordiger van dat comité was trouwens ook aanwezig op de meeting.
De stad Boulogne-sur-Mer is alvast erg enthousiast, zorgt voor de logistieke ondersteuning en is tegelijk zowat de uitvalsbasis van het project. Het museum in het kasteel van de stad herbergt trouwens een erg mooie en waardevolle collectie aan Romeinse archeologische vondsten uit de regio, die ons gezelschap uitvoerig heeft kunnen bewonderen tijdens de rondleiding.
In eerste instantie werd met deze meeting de basis gelegd van de verschillende doelstellingen, waarbij de focus wordt gelegd op de samenstelling van internationale werkgroepen rond bepaalde thema’s en research aangaande de Romeinse archeologie in de betrokken regio’s, het samenstellen van een inventaris van het netwerk, de betrokkenheid van scholen en leerplannen geactiveerd wordt en vooral dan brainstorming naar de mogelijkheden om met een duidelijke en relevante communicatie naar het grote publiek toe het project internationaal ingang te doen vinden.
Kortom, een veelbelovend project dat geschraagd wordt door tal van gedreven en enthousiaste medewerkers en instanties!
Michel Gybels is publicist, begeleider van archeologisxche reizen en bestuurslid van de het Nederlands Klassiek Verbond. De site waarop hij regelmatig publiceert zijn o.a. TimeTravelRome.com en Livius.org. Gybels heeft zich aangesloten bij het Bridging the North Sea-netwerk ter ondersteuning van de externe communicatie.