Goederee-Oude Oostdijk: een bloeiende Romeinse havenplaats

Reconstructie van de kade van Romeins Goedereede (door Mikko Kriek)

Met de presentatie van de onderzoeksresultaten en het aanbieden van het wetenschappelijk rapport en het publieksboek aan wethouder Frans Tollenaar, is het Odyssee project Goedereede-Oude Oostdijk met succes afgerond. De officiële presentatie op maandag, werd vervolgd met een lezingenavond op dinsdag 14 februari, georganiseerd door De Motte. Met een record aantal bezoekers (meer dan 100) kunnen we spreken van een zeer succesvolle avond. En met de presentaties kwam een einde aan twee jaar onderzoek, waarbij onderzoekers van Universiteit Leiden en Hazenberg Archeologie zich bogen over de opgravingsgegevens van Jan Trimpe Burger. Het volgende evenement staat al gepland: de opening van de vernieuwde tentoonstelling in Sommelsdijk op 1 mei.  

Jan Trimpe Burger leidde in 1958-1959 en 1982-1983 opgravingen in de polder Oude Oostdijk naar een nederzetting uit de Romeinse tijd. Tot zijn spijt heeft hij zelf nooit de gelegenheid gehad om dit onderzoek uit te werken. Met financiële hulp van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Goedereede konden archeologen van de Universiteit Leiden en Hazenberg Archeologie de afgelopen jaren de opgravingen alsnog analyseren. Door het bestuderen van de grondsporen en de vondsten konden ze steeds meer details in kaart brengen. Zo hebben zij een beeld kunnen schetsen van het leven in deze havenplaats in de Romeinse tijd.

De Oude Oostdijkpolder in de 2de eeuw na Christus (Afb. Mikko Kriek)

Uit de opgravingen kwam destijds vooral veel Romeins aardewerk tevoorschijn. Die grote hoeveelheid aardewerk is opvallend in vergelijking met het kleine aantal teruggevonden grondsporen van fundamenten van huizen. De nederzetting was niet groot. Op het opgegraven deel (twee derde van de nederzetting ligt nog onder de grond) zullen niet meer dan dertig mensen tegelijkertijd hebben gewoond. Maar de opgegraven aardewerken borden, potten en bekers waren genoeg voor een nederzetting van wel honderden bewoners. Hier lag blijkbaar niet zomaar een nederzetting, maar een echte handelsnederzetting. Wie de stichters ervan waren, is niet duidelijk: de lokale bevolking of de Romeinen? Sommige vondsten wijzen erop dat mensen uit de omgeving zich hier vestigden. Andere vondsten tonen dat ook het Romeinse leger bijdroeg aan de ontwikkeling van de havenplaats.

Goedereede-Oude Oostdijk. Een havenplaats uit de Romeinse tijd.
Door: J. de Bruin, G.P.A. Besuijen, H.A.R. Siemons en R.J. van Zoolingen. (199 pagina’s, soft cover). Naast een wetenschappelijke publicatie is ook een publieksvriendelijk boekje uitgegeven:
Goedereede, haven in het Romeinse Rijk.
Door: J.L. Bolt. (42 pagina’s, hard cover)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.