Raad je plaatje (Goedereede)

Leden van ‘De Motte’ vinden terra sigillata in Goedereede

Onlangs is door Guus Besuijen, Iris Kaihatu en Jasper de Bruin een begin gemaakt met het uitzoeken van de aardewerktekeningen van Goedereede. De opgraver van Goedereede, Jan Trimpe Burger, was voornamelijk geïnteresseerd in terra sigillata, het rode, fraai glanzende Romeinse aardewerk. Dit aardewerk is in grote aantallen gevonden bij de opgravingen te Goedereede. Vooral de versierde waar had zijn aandacht. Het werk hieraan heeft hij tot aan zijn overlijden voortgezet. Trimpe Burger was tevens een begenadigd tekenaar, waardoor we nu beschikken over een omvangrijk tekeningenarchief.
Jammer genoeg waren de getekende scherven niet voorzien van een vondstnummer, waardoor we niet in staat waren de juiste afbeeldingen aan de door Trimpe Burger opgestelde determinatielijsten te koppelen. Door nu de determinaties naast de tekeningen te leggen, konden uiteindelijk wel de diverse scherven voorzien worden van een vondstnummer (zie afbeelding). Al met al was het een hele klus. Het werk is nog niet af, maar zo’n 85% van de scherven is nu achterhaald.

Deze week wordt nog een laatste poging ondernomen om de resterende scherven terug te vinden. Het is de bedoeling om de zo ontstane catalogus te publiceren in het wetenschappelijk rapport over de vindplaats Goedereede. In ieder geval is het decennia geleden dat in Nederland zo’n grote collectie, met tekeningen en al, is gepubliceerd. Gezien het aantal getekende fragmenten kan worden gesteld dat één van de grootste collecties versierde terra sigillata in Nederland nu eindelijk beschikbaar komt voor de wetenschap. (JdB)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.